Tudja meg, mi okozza a köszvényt, és hogyan szabadulhat meg tőle!

köszvény az ízületi gyulladás legközismertebb formája. Már a kereszténység előtti időkben is ismerték. A betegséget hagyományosan úgy tekintik, mint az ízületi gyulladás “előkelőbb” formáját, mert elsősorban a “magas körökben”, a jómódúak között gyakori, amint azt Collin H. Dong és Jane Banks leírása is tanúsítja a New Hope for the Arthritic (Reménysugár az ízületi gyulladásban szenvedőknek) című könyvében:

„A köszvényről érzékletes képet fest egy képregény karikatúrája a falánk VIII. Henrikről. Ez a rajz többet mond, mint egy hosszú értekezés. Az uralkodó kövér és jól ápolt. Impozáns trónon ül. Bekötött lába zsámolyon pihen.

A jókora kötésből kiáll a vörös, gyulladt nagy lábujj. A király egyik kezében hatalmas hátszínszelet, a másikban söröskorsót lóbál.” Más képregényekben szakállas, mogorva nyugalmazott ezredesekkel találkozunk, meg falusi nemesekkel, pocakos földbirtokosokkal, akik puffadt lábukon hatalmas kötésekkel éppen egy pohár portóit szürcsölnek, és kínjaikat ecsetelik.

Miféle betegség tehát a köszvény?

A köszvényt az ízületi tokon felgyülemlő parányi, kristályos képződmények okozzák. Ezek a kristályok fájdalmat, vizenyőt és heveny gyulladást idéznek elő. Anyaguk, a húgysav fokozott kiválasztása sokféle tényezővel magyarázható, köztük a mértéktelen evéssel és ivással, de olykor az öröklött családi hajlammal is. A köszvényt olykor igen nehéz felismerni. 

A kristályoktól az ízület szövetei igyekeznek megszabadulni. Ez a természetes reakció váltja ki a fájdalmat és a gyulladást. A betegség kezdetén előfordulhat, hogy tünetek egyáltalán nem jelentkeznek. (A magas húgysavszint önmagában nem egyértelmű jele a betegségnek. 

A húgysav szintje serdülő fiúk vagy a változás korában lévő nők vérében anélkül is megemelkedhet, hogy kristályok lerakódásához vezetne.) Ám egy-egy kiadós étkezés után a betegség podagrárnak nevezett formája rohamszerűen támadhatja meg egyik vagy másik ízületet, többnyire a nagy lábujj tövét. A roham ébredéskor vagy hajnalban szokott fellépni. Az érintett ízület annyira érzékeny és duzzadt, hogy a beteg már-már arra gondol: talán az éjjel tudtán kívül csontját törte.

A köszvény másik lehetséges oka az, hogy a beteg vízhajtót szed

Ilyen gyógyszert annak írnak fel, akinek szívműködési elégtelensége vagy magas vérnyomása van, és a szervezetéből el kell távolítani a felesleges vizet.

Köszvényrohamot idézhet elő az is, ha az ember eltölt egy kis időt egy olyan gyógyintézetben, ahol vagyonokat szokás fizetni az éheztetésért- mert a koplalástól is emelkedik a húgysavszint. A látványos súlycsökkenésnek tehát gyászos következményei lehetnek a köszvényes ízületekre nézve.

A vér húgysavszintje fontos adat. A reumatológusok azonban vizeletvizsgálatot is előírnak, hogy a húgysav ürítését is ellenőrizhessek, mert a köszvényt nemcsak a húgysav túlzott termelése, hanem a szükségesnél lassúbb ürítése is előidézheti. Amikor a többi tünet nagyon hirtelen lángol fel, mikroszkóp alatt megvizsgálják az ízületi nedvet, amelyben ilyenkor jól láthatók a nemkívánatos kristályos képződmények.

Hogyan előzhetjük meg a köszvényt?

Ha el akarjuk kerülni a köszvényt, akkor mellőznünk kell a sok húgysavat tartalmazó élelmiszereket (vese, húskivonatok, szardínia, nagy alkoholtartalmú sörök, portói, testes vörösborok), és le kell mondanunk a nagy lakomákról. Akinek apja vagy nagyapja köszvényes volt, annak különösen érdemes betartani ezeket az óvatossági rendszabályokat, ezért aki érintve érzi magát, az jobban teszi, ha változtat az étkezési szokásain.

Tévedés azt gondolni, hogy a köszvény csak a lábfejet támadja meg. Elérheti a térdet, a bokát, a vállat, a csuklót vagy a könyököt is, általában sorban egymás után.

Szerencsére azonban a köszvény egyáltalán nem gyógyíthatatlan betegség. Szépen ki lehet gyógyulni belőle pusztán azáltal, ha változtatunk életmódunkon, enélkül viszont ne is reménykedjünk a javulásban.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]