Mit kell tudni az ízületek fertőzéseiről?

Az ízület két csontja közötti teret olykor fertőző mikroorganizmusok, baktériumok özönlik el. Az orvostudományban ismert baktériumféleségeknek szinte mindegyike képes ízületi fertőzést előidézni. Közülük a legismertebbek: a staphilococcus – gömb alakú, ezredmillimétemél nem nagyobb baktérium -, gonococcus – amely a gonorrhoea néven ismert nemi betegség kórokozója, továbbá a Koch-féle baeilus -a tuberkulózis hordozója.ízületek

E három „főszereplő” után számos más kórokozóval folytathatjuk a felsorolást: például a spirochétával – a vérbaj kórokozójával – és a pneumococcusszal; ezek a baktériumok az ízületi gyulladás mellett általában más betegségeket is előidéznek.

Hogyan kezelhető?

A baktériumok gyorsan elözönlik az ízületi tokot, és ilyenkor azonnali antibiotikum-kezelésre van szükség. Ha az ízület néhány óra leforgása alatt léggömb módjára felfúvódik és a tájéka gyulladásba jön, kivörösödik és fáj, sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A fertőző mikrobák tartós ízületi elváltozásokat okozhatnak, és más testrészeket is megfertőzhetnek. A fertőzéseket nem lehet elkerülni, még a legkisportoltabb izomkolosszus sem védheti meg magát semmiféle óvintézkedéssel a levegőben lebegő mikrobáktól. Létfontosságú azonban a gyors válasz a fertőzés első jeleire, mert – ahogyan Frank Dudley Hart doktor hangsúlyozza* – „a fertőzés kezdetén végzett gyors ellenőrzésen múlhat, hogy hosszadalmas betegség vagy gyors felgyógyulás vár-e a betegre”.

Ízületi gyulladás a test más részén fellépő baktériumbetegségből is származhat, ha a veszedelmes baktériumokat a vér az ízületi tokhoz szállítja.

Bizonyos körülmények között egyes embereket jobban fenyeget a fertőzés veszélye, mint másokat. Az a szívátültetésen átesett beteg, aki az immunrendszere működését fékező immunszupresszív kezelés alatt áll, tökéletesen ki van szolgáltatva a fertőzést okozó baktériumoknak.

A baktériumok jövés-menése azonban vélhetően többnyire véletlenszerű. A staphilococcus okozta fertőzések rendszerint egyetlen ízületre korlátozódnak. Néha a térdet, máskor a csuklót, a könyököt, a csípőt vagy a bokát támadja meg a betegség. Mint az influenzát, az ilyen fertőzést is hőemelkedés és általános rossz közérzet kíséri.

Ha az orvosok ilyen fertőzésre gyanakszanak, azonnal cselekszenek, mert minden késedelem súlyos, sőt, végzetes következményekkel járhat. Vérvizsgálatokkal megállapítható, hogy milyen organizmus okozza a bajt, a röntgenfelvételek pedig fölfedik az ízületi sérülések nyomait.

A gonococcusok is okozhatnak ízületi gyulladást. Az ilyen ízületi gyulladás gonorrhoeafertőzésből származhat, amely a vérrel terjed tovább az ízületekre. Nőknél tízszer gyakoribb, mint a férfiaknál, mert a nőknél a kezdődő nemi betegség gyakran észrevétlen marad, míg a férfiakat a pénisznél fellépő gennyes folyás figyelmezteti rá. Ilyen esetben is fertőződhet egy vagy több ízület – általában a térd-, a csukló- és a bokaízület. Előfordul, hogy hólyagok jelennek meg a bőrön. Ezek a baktériumok apró „előretolt állásai”, amelyek esetleg egy másutt fellépett ízületi bántalmat jeleznek.

A nemi szervek gennyes folyása esetén tehát gyorsan kell cselekedni, nem csupán azért, hogy csírájában el lehessen fojtani a nemi betegséget, hanem az ízületek védelmében is. Az ízületek gonococcusos fertőzése nem annyira súlyos, mint a staphilococcus okozta gyulladás, feltéve hogy időben felismerik és megfelelően kezelik a bajt. Általában nem hagy maga után tartós károsodást.

Az ízületi fájdalom és a vizelést kísérő égető érzés nem jelenti feltétlenül azt, hogy nemi betegséget kaptunk.

A tbc kórokozója viszonylag ritkán okoz ízületi megbetegedéseket. A tünetek hosszabb idő után jelentkeznek. Hetekig vagy akár hónapokig tart, mire a térd- vagy a csípőízület fájdalmasan megduzzad. A betegség rendszerint csupán egyetlen ízületet támad meg.

A diagnózist úgy állapítják meg, hogy a gyulladás tájékáról ízületi nedvet szívnak le, és kitenyésztik belőle a baktériumot, hogy meghatározzák a mibenlétét. Ha a röntgenvizsgálat hosszabb ideje fennálló elváltozást mutat ki, a betegség lassú továbbterjedésére lehet számítani. Ilyen esetekben is feltétlenül szükséges a gyors gyógykezelés, hogy elkerülhető legyen a tartós rokkantság.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]