A vállövi ízületi gyulladás tünetei és a kezelés módja

A vállöv krónikus gyulladása a vállízület és azt körülvevő inak, szalagok idült gyulladása. Sok esetben nincs különösebb oka, de előfordulhat sérüléseket követően. Begyulladhat a váll akkor is, ha hosszabb ideig áll fenn mozgáskorlátozottság, például szélütés után.

A váll gömbízülete sokirányú mozgást végez, éppen ezért sérülékeny. A vállat érő bármilyen sérülés kiválthatja ezt a szindrómát. Vállfájdalom esetén a vállat körülvevő ízület tokja összehúzódik, a mozgások pedig beszűkülnek. Egyre nehezebben kivitelezhetők a mozgások, és a fájdalom is erősödik, szinte függetlenül attól, mozgatjuk-e a vállunkat. vallfajdalom-03

A fájdalom általában hosszan fennmarad, és mozgatásra rosszabbodik. A váll mozgása nagymértékben beszűkül. Általában 40 éves kor felett fordul elő, és a nőket gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Különösen gyakori cukorbetegeknél.

TÜNETEK ÉS JELEK

A fájdalom enyhébben kezdődik, de erősödik. A mozgás nehezebbé válik, és a beteg a fájdalmas oldalon nem tud feküdni. Idővel a fájdalom elmúlhat, de az ízületi kötöttség megmarad. A begyulladt vállöv tünetei kb. 3 hónapon belül javulnak, bár az ízületi mozgás-korlátozottság tovább is fennmaradhat.

Az ismétlődő túlerőltetéses sérülés gyakori állapot. Főleg azok között fordul elő, akik munka -vagy sporttevékenység miatt testük bizonyos részét rendszeresen, ismétlődően használják. Fájdalommal jár, leggyakrabban a kar és kéz izomzatát és inait érinti. Alapja, bhogy gyakran és erő-teljesen ismétlődik bizonyos gyors mozdulat, mozdulatsor. A túlerőltetéses sérülés különböző foglalkozásúak között kifejezetten gyakran jelentkezik: számítógép-operátorok, futószalagon dolgozók, atléták és zeneművészek soraiban egyaránt.

A KEZELÉS MÓDJA

A kezelés célja a merevség feloldása, a mozgáskészség javítása. Gyógytornász, csontkovács szakértelme sokat segíthet!

A nem szteroid gyulladásgátlók csökkentik a fájdalmat, és mérséklik a gyulladást. Közvetlenül a vállízületbe is adható injekció: a beadott kortikoszteroid gyorsan hat, és tartósan meg is szüntetheti a problémát. Súlyosabb esetekben viszont az injekció csak átmeneti enyhülést nyújt, és további fizikoterápiás kezelés is szükséges.

A kezeletlen betegség romlik, a beteg károsodása fennmarad, és egy idő után az érintett végtagot már sem munka- sem sporttevékenységre nem tudja használni. Ezért életmód-változtatásra van szükség, vagy esetleg munkahelyet keU változtatni.

A DIAGNÓZIS MÓDJA

A beteget ki kell kérdezni, majd alaposan kivizsgálni az érintett ízületeket és izmokat. Vér-vizsgálattal tisztázható, hogy esetleg nem reumatoid ízületi gyulladás vagy más betegség áll-e fenn.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

72

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]